Kaip išsirinkti kuprinę

Kaip išsirinkti kuprinę

KOKIĄ KUPRINĘ PASIIMTI Į ŽYGĮ?

Visų pirma reikia nusistatyti kokio tūrio reikalinga kuprinė? Čia galimos dvi klaidos – pasirinkta kuprinė bus per didelė arba per maža. Didelė kuprinė pati provokuoja prikimšti į ją ko nors daugiau, o jeigu daiktų ir pritrūksta, tai šie būna prastai supakuoti ir kuprinė paprasčiausiai tabaluoja. Maža kuprinė dažniausiai sukelia galvos skausmą kitiems žygio dalyviams, kadangi tenka lengvesnius, didesnį tūrį turinčius daiktus krautis i savo kuprinę,o mažylės savininkui bandoma iškaišioti konservus, kruopas ir kitus sunkesnius daiktus. Prieš pasirinkdami kuprinę turite įvertinti – kokiomis klimatinėmis sąlygomis keliausite, tai apsprendžia jūsų aprangos kiekį, kokio dydžio jūsų turimas miegmaišis, kiek dienų truks žygis – priklauso nešamo maisto svoris ir tūris. Vyrams paprastai užtenka 70 – 90 litrų kuprinės. Moterims 50 – 70 litrų.

Svarbus momentas kuprinių konstrukcijoje yra išorinės kišenės. Dažniausiai dvi šoninės ir viena iš galo prisiūtos kišenės yra funkcionalus ir patogus atributas, tačiau einant mišku ar siauresnėse uolinio maršruto vietose šios išsikišusios „dramblio ausys“ sukelia daugybę nepatogumų. Kraunant daiktus į kišenes taipogi reikėtų atkreipti dėmesį, kad svorio centras nebūtų vienoje pusėje, o būtų tolygiai paskirstytas. Dar viena arba dvi kišenės būna kuprinės kepurėje, jose patogu laikyti reikalingiausius daiktus, kuriuos galite išsiimti neiškraustant kuprinės. Patogu kai kuprinės kepurė gali lengvai atsisegti nuo kuprinės, tapdama nedidele rankine, kuprinę palikus saugojimo kameroje ar kempinge.

Svarbus dalykas renkantis kuprinę - pakabos sistema. Moterims anatonimės pakabos sistemos žymimos raide “W“, arba „Women“. Pagal ūgį reguliuojama pakabos sistema tikrai leis maksimaliai patogiai atsireguliuoti kuprinę ir paskirstyti svorį tenkantį pečių juostai, stuburui ir juosmeniui. Juosmens diržas turi būti pakankamai platus (apie 10 centimetrų), minkštas ir tuo pačiu standus, kad išlaikytų savo formą. Užsegtas ir gerai atreguliuotas juosmens diržas daugiau nei pusę kuprinės svorio paskirsto nuo pečių ir stuburo klubams.

Daugiau informacijos apie kuprinių klasifikavimą rasite čia.