Kaip išsirinkti kalnų slides

Kaip išsirinkti kalnų slides

Nusprendėte įsigyti naujas kalnų slides? Nuo pasiūlos gausos jums sunku apsispręsti, ypač jei tik esat naujokas. Pradžiai apsispręskite:

  • Kokio lygio slidės Jums tinkamos ir kokia vietove dažniausiai slidinėjate
  • Koks jūsų mėgstamiausias slidinėjimo stilius - slidžių tipai

Pradedantiesiems

Jūs esate ką tik pradėjęs slidinėti arba mėgstate slidinėti lėtai nuo nuožulnių kalnų - tada jums reikia „atlaidžių" minkštų slidžių, kurios būtų lengvai valdomos, tačiau ir retkarčiais tinkančios agresyvesniam slidinėjimui.

Vidutiniokams

Jūs esat patyręs slidininkas, kuris jau gali kontroliuoti savo greitį ir jau galite nusileisti nuo stačios nuokalnės- jums reikia jau kietesnių, mažiau klaidas "atleidžiančių" kalnų slidžių.

Patyrusiems/Ekspertams

Jūs esate savim pasitikintis, patyręs slidininkas, slidinėjantis stačiausiomis nuokalnėmis, labai greitai ir agresyviai. Jums reikia labai kietų su antivibracine sistema modernių slidžių, kurios atlaikytų, bet kokius išbandymus.

Slidžių tipai

Slidės visų tipų kalnams

Slidės sukurtos ir paprastoms nuokalnėms ir dideliems šlaitams, tinkamos slidinėti su šuoliais bei dideliais greičiais. Dažniausiai tokios slidės būna 70mm ir daugiau pločio ties slidės viduriu.

"Freeride" slidės

Šios kalnų slidės skirtos agresyviam slidinėjimui bei didelio greičio slalomo megėjams. Slidės vidurio plotis dažniausiai būna nuo 68mm ir mažiau. Tai palengvina posūkių atlikimą. Su mažomis slidėmis yra lengviau atlikti staigius posūkius, su didelėmis- geriau ir stabiliau slidinėti didesniu greičiu ir atlikti lėtesnius posūkius.

Twin tip

Šios slidės perdirbamos metai iš metų ir tampa vis visapusiškesnės visų tipų kalnams, tuo pačiu būdamos idealios ir parkui. Jų ypatingas bruožas yra tai, kad tokių slidžių abu galai yra užriesti į viršų.

Moteriškos slidės

Slidės skirtos moterims yra lengvesnės bei minkštesnės negu vyriškos. Dažniausai moteriškose slidėse apkaustai yra įtaisyti toliau į priekį. Tai suteikia didesnį stabilumą bei lengvina posūkio atlikimą. Be abejo, moterys, kurios mėgsta slidinėti agresyviai ir ekstremaliai, gali rinktis ir kito tipo slides. Tačiau dauguma smulkesnio sudėjimo moterų renkasi specialiai moterims pritaikytas slides.

Radiusas

Dažnai žmonės klausia kas yra radiusas, kuris yra nurodytas ant slidės. Kiekviena slidė turi savo radiusą - tai yra kokiu mažiausiu spinduliu slidininkas gali apsisukti (pvz: 12m ar 16m). Kuo mažesnis radiusas, tuo lengviau įveiksite posūkius.